Noi măsuri de compensare energetică pentru români, anunțul oficial: ce mai ”câștigă” persoanele vulnerabile

de: Alexandru Puiu
01 11. 2022

Deși fac parte din aceeași coaliție de guvernare, oficialii PNL și PSD se întrec în promisiuni legate de măsuri pentru a întinde o mână de ajutor românilor vulnerabili. Cea mai recentă promisiune vizează un nou mecanism de compensare a costurilor energetice.

Marcel Ciolacu, liderul social – democrat, a venit luni, 31 octombrie 2022, cu o nouă propunere legată de compensarea facturilor la energie. De această dată nu a fost însă vorba de gaz sau energie electrică, ci lemne de foc pentru românii vulnerabili, persoanele care fac parte din categoriile sociale vulnerabile.

Ce se întâmplă cu lemnul de foc în România

În opinia lui Ciolacu, dacă s-ar compensa lemnul de foc și pentru persoanele vulnerabile, nu doar pentru companii, ar putea duce la crearea unui echilibru și, implicit, la scăderea inflației.

„Părerea mea este că se va modifica acea ordonanţă, poate în aceeași ordonanță cu energia, venim cu ceva distinct. Eu am spus de la început, un 400 de lei acoperă, dar eu nu vorbesc să compensez afacerea dumneavoastră. Nu e rostul statului român să-ţi compenseze afacerea decât dacă îţi limitează preţul şi tu cu date, cu documente, justifici statului român că „eu intru în faliment, că eu produc un leu şi dumneavoastră mă puneţi să vând cu 0,5”. Acolo, statul să vină. Dumneavoastră îmi cereţi mie să spun că voi compensa, când eu ştiu foarte bine că nu e mai mult de 400 de lei, fiindcă că avem socotelile de la Romsilva”, a explicat șeful PSD, când a fost întrebat dacă există în ordonanța energiei o măsură pentru plafonarea prețului la lemne de foc și dacă se poate modifica acea ordonanță.

În același context, social – democratul a insistat asupra faptului că o compensație este inevitabilă pentru ”cei care au nevoie de aceste lemne”. ”Să compensez eu 400 cu 1.000, că ai lăsat tu zona speculativă? Nu voi face acest lucru. Dar cu adevărat voi compensa la cei care au nevoie de aceste lemne, la persoanele vulnerabile, care este cu totul altceva. Statul nu trebuie să compenseze companiile decât dacă, printr-o decizie politică şi administrativă, merg pe o zonă. (…) Eu va spun că, dacă vom face lucrurile în acest echilibru şi în această logică, veţi vedea că inflaţia anul viitor va scădea mult mai mult”, a adăugat Marcel Ciolacu.